Remarc cu o oarecare dezamagire ca scopul unui protest prin mijloace pasnice si totodata legale, in Romania nu poate fi atins. Ma uit in propria casa, la iubita mea mama cu tabieturile ei de om ce tocmai a trecut in categoria varstei a treia, tabieturi ce ma scot uneori din minti. Nu conteaza de cate ori si cu cata diplomatie o rog foarte frumos sa nu mai faca un anumit lucru, pana nu fac o criza adevarata de nervi, cu tipete, urlete si eventual o farfurie trantita de pereti, efectul rugamintilor mele ramane evident nul. Nu ca as reusi mare lucru prin respectiva criza, dar macar cateva saptamani sunt stiut de frica, iar rugamintea mea este, fie respectata, fie este facut tot posibilul pentru a nu se ajunge in situatia incalcarii ei, dupa vro luna, doua situatia se repeta si tot asa. Merg un pic mai departe la felul in care se protesteaza in benzinarii impotriva preturilor nesimtite sau la cei din Piata Victoriei ce protesteaza impotriva minusculului guvern ochelarist, care face numai tampenii si nu doresc decat sa transmit o concluzie cat se poate de trista. Oamenii sau organizatiile impotriva carora se va protesta in tara asta, nici nu vor demisiona, nici nu vor actiona asa cum le vor cere pasnicii protestatari, atata timp cat nu vor avea teama unui molotov care vine peste ei in birou sau a unei multimi furioase care va sta sa-i calce in picioare. De ce ar ceda niste smecheri aparati de un mamut numit SPP, in fata rugamintilor unor comunitati pasnice, atata timp cat stiu ca acel protest nu-i va afecta in nici un fel? Cu toate astea, imi fac si eu datoria si promovez un sistem de lupta impotriva unor borfasi speculatori, care sub legile romanesti de cacat ale economiei de piata, asa zis libera, ne calca zi de zi pe gatlejurile si asa sufocate... http://eject.ro/
*foto http://www.casaromana.org/
*Probleme de postare a comentariilor
Am remarcat, bineinteles cu ajutorul vostru, ca sistemul are ceva probleme la postarea comentariilor. Din pacate nu este din vina mea sau a setarilor facute de mine, este din vina celor care administreaza intreg domeniul blogspot, pur si simplu sistemul nu genereaza codul de securitate capcha ce trebuie tastat de voi pentru validarea comentariului respectiv. Sugerez apasarea butonului "previzualizare" de cateva ori inainte de postare, si totodata imi cer scuze pentru acest inconvenient.
duminică, 16 ianuarie 2011
Teoria protestului pasnic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pana si imnul tarii il roaga pe roman de ani de zile sa se destepte fara nici o sansa. Iar cei care au reusit totusi ori au plecat din tara, ori sunt acum victime ale sistemului, precum pensionarii, fara puterea de a se apara. Asa ca cea mai buna lupta ramane, dupa parerea mea, reusita emigrarii.
RăspundețiȘtergereEu nu ma consider nici victima a sistemului si nici din tara nu am plecat. Faci parte dintr-o "gashca" de 12 persoane... pe cati dintre acestia ii consideri victime ale sistemului?
RăspundețiȘtergereReferitor la pensionari, te referi cumva si la cei care au iesit cu pensia raportata la ultimele 3 salarii? Generali sau piloti? Si care imediat ce s-au pensionat, si-au facut credite sa isi ia Mercedes si apartament din pensie si acum la o recalculare (conform contributiilor pe toata perioada cat au muncit) le-au scazut pensiile la 2000 lei?
Oricum.. fiecare cu parerea lui, nu? :)
PS: in Libia, Gaddafi cica a dat 50.000 USD la familie... pur si simplu ca asa a vrut el... Poate pentru ca e printre ultimii dictatori? Si i-e frica sa nu il urmeze pe Mubarak? SI inca ceva: In Libia somajul este de 60%. Iar indemnizatia este de 1.000 USD (tot din motive de stapanire a populatiei). Oare o fi bine in Libia? :)
Consideri ca este corect sa muncesti o viata intreaga, cotizand lunar pentru a avea o pensie decenta, pentru ca apoi guvernele sa le reduca dupa bunul lor plac? Singura lor metoda de a combate asa zisa criza este sa-i atace pe cei care nu mai au cum sa lupte? Asta sa fie viitorul la care sa visez? Omul e dator sa spere la mai mult. O fi mai rau in alte zone ale lumii, insa pentru moment cel putin nu am cum sa-i ajut. Dar macar pe mine pot sa incerc sa ma salvez din a deveni victima a sistemului, din a ajunge cu ceva noroc la 65 de ani si a descoperi ca va trebui sa dau toata pensia pe medicamente si, daca mai ramane ceva, sa iau si o paine. Ai descoperit tu o alta metoda de a nu depinde de deciziile guvernului?
RăspundețiȘtergereBre AdyBOSS, e o chestie interesanta in principiile de drept international care se cheama PRINCIPIUL NERETROACTIVIATII, adica spre exemplu, daca se modifica viteza pe autostrada de la 130 la 100, politaiul nu poate sa ma amendeze pt. ca am mers cu 130 timp de 10 ani. Cam asa e si la pensii, daca un guvern socialist sau liberal + populist a facut niste legi speciale de pensionare cu dedicatie pentru spp-istii si generalii lor, acele pensii raman in vigoare cat timp traiesc beneficiarii lor, orice guvern care vine dupa, trebuie sa se supuna si sa le plateasca. Cum ramane cu judecatorii, la ei de ce nu se reduc pensiile?
RăspundețiȘtergere...Si mai sunt niste chestii interesante la indemana guvernelor, bineinteles este vb despre cele competente, care se cheama MASURI ECONOMICE (o sa fac un post despre asta), vezi cazurile Turciei, Poloniei si mai ales Bulgariei care pe langa faptul ca n-a luat bani de la FMI, a crescut si nivelul salariului mediu cu 15EUR peste cel al nostru, Bulgaria frate... ne-au facut, iar daca o tin asa, in 5-6 ani ne dau rusine...
Pai ti-am zis... In Libia se da 1.000 USD ca sa stai acasa. Inseamna ca o duc bine?
RăspundețiȘtergereSi mai lasa-i pe bulgari... ca nu e chiar asa roz cum se pare. Uite la Portugalia: nu vrea bani de la FMI desi are deficit parca pe la 10%. Dar stii de ce nu vrea? Pentru ca asteapta sa intre in cacat Spania si apoi sa le dea UE pe gratis la amandoua cum au dat la Greci.
Fugea lumea la lucru in Spania... ca e bine... dar pana cand?
Bunastarea individului nu este si nu ar trebui sa fie responsabilitatea si sarcina statului sau comunitatii(este cel putin o regula de bun simt)(comunismul a demonstrat ca nu poti sa ii egalizezi pe toti).
RăspundețiȘtergereCei care tind sa aduca in discutie aceste aspecte ma duc cu gandul la vremea de acum 20 de ani, cand, asa cum zice mama, intrata in clubul maricel al pensionarilor, "cel putin statul le dadea tuturor un loc de munca". Statul trebuie sa aibe rolul de arbitru, sa se asigure ca regulile jocului sunt respectate de toti (nu ma refer aici la politica externa), iar cand zic stat ma gandesc la toate institutiile care dincolo de individ ar trebui sa creeze spatiul de joc. Anul trecut cand erau in discutie publica modalitatile de reducere a chelutielilor / suplimentare a veniturilor i-am spus mamei "imi pare rau ca trebuie sa iti ia cei cativa lei din pensie, dar eu nu pot sa lucrez suplimentar 2 ore pe zi pentru ei". Imi pare rau pentru principiul neretroactivitatii (cu sigurnata ca se aplica in conditii clar specificate), dar atunci cand tratamentul administrat bolnavului are reactii adverse este indicat sa se opreasca, cand descoperi ca ai facut o greseala nu continui (sau nu ar trebui sa continui) sa o faci, doar pentru ca asa ai facut pana acum, pentru ca este scris in vreo lege sau pentru ca i-ai promis prietenei, cand medicul iti spune ca trebuie sa iti taie piciorul ai de ales... dar ca ai alege? Pe acest principiu tot ce au facu comunistii este bine facut! Imi pare rau ca mama trebuie acum sa isi masoare fiecare banut, ca trebuie sa aibe griji si la batranete. Imi pare rau ca slabiciunea lor este motiv de politici "sociale", ca punctul de pensie este motiv de mituire electorala (ei sunt cei care pot sa cuantifice cel mai bine rezultatele unei politici economice "ne cresc sau nu pensiile?"), dar trebuie sa stabilim un sistem de valori pentru aceasta tara, trebuie sa ajungem la echitate, iar echitate este atunci cand se masoara cu aceiasi oca pentru toata lumea. Non-valoarea adaugata a Romaniei nu este a statului, este a individului ca parte atomica a intregului, asa ca nu statul trebuie sa se reformeze profund in primul rand, ci individul. Desigur, veti spune "cum sa se intample asa intr-o tara de smecheri, afaceristi, bisnitari, imbogatiti peste noapte?". Asa au spus si inainte de 1989!
Bunastarea individului este o alegere personala, ca si sistemul de valori. Daca emigrarea este solutia pentru voi atunci ar trebui sa luptati pentru ea. Am cunoscut tineri (mai tineri decat mine :) ) cu zeci de prieteni de pretutindeni(de peste mari si tari), tineri care au ales provocarea de aici, tineri de care toata lumea se pange. Si atunci mi-am zis "ce naiv sunt! ce gandire bolnavicioasa am - scoala nu mai este la fel de buna ca in comunism - baliverne - sunt tineri cu cel putin la fel de mult potential ca al nostru, poate chiar mult mai mult!". Dar nu vedem pentru ca "sistemul de valori" lasa acum sa treaca prin platul LCD doar ceea ce face audienta maxima. Protestul pasnic (plansul la marginea drumului, aratatul cu degetul, etc) nu ar trebui si logic ar fi sa nu produca schimbari - (imaginati-va cum ar fi sa ii satisfaci copilului toate poftele cand o da pe plans)- daca nu este un protest care aduce o alternativa, o solutie, un protest care creeaza ceva nou. Pentru moment am ales provocarile de aici. Am intalnit suficient de multi oameni care au reusit (nu sunt in top 300) fara sa insele, fara sa fure, fara sa minta. Au resuti, surpinzator, prin munca, multa munca, creativitate si curaj! Si mi-am zis: de ce sa nu incerc?
Nice speech Mr. Dreamland! Ne cunoastem cumva? Daca nu, mi-ar placea! Cu mare parte din ce ai spus acolo sunt de acord, dar am sa fac cateva remarci sau completari:
RăspundețiȘtergere1. Responsabilitatea si sarcina statului privind bunastarea unei natii tine de felul in care statul creeaza conditiile pentru ca ea sa apara.
2. Daca trebuiau reduse cheltuielile, trebuiau reduse cu respectarea legii, gasesti aici enuntul acelui principiu, precum si cazurile in care o lege se poate aplica retroactiv http://idd.euro.ubbcluj.ro/interactiv/cursuri/AdrianGorun/Cap5.htm si aici un comentariu despre calcularea pensiilor speciale http://www.cotidianul.ro/116133-Recalcularea_pensiilor_speciale_incalca_principiul_neretroactivitatii_legii . Doresc sa-ti subliniez ca personal sunt perfect de acord cu reducerea pensiilor nesimtite, dar cu conditia sa fie afectati TOTI cei care beneficiaza de ele.
3. Conform celor spuse de tine protestul nu ar mai trebui facut pentru ca oricum ti se pare logic ca el sa nu produca schimbari?!!! N-ar mai conta nici un moment faptul ca, primul lucru pe care trebuie sa-l faca decidentii acestei tari este sa slujeasca "propasirea materiala si spirituala a poporului"? N-ar mai conta deloc toate promisiunile si asa zisele platforme program trambitate in campaniile electorale?
Iti doresc mult succes in intampinarea provocarilor de aici! Mie mi s-a facut sila si in plus am ajuns la concluzia ca tara asta nu va fi niciodata asa cum o doresc eu, culmea in conditiile in care nu-mi doresc decat niste asfalt, trei poduri si un pasaj ca sa ma duc la serviciu si imi mai doresc sa nu mai umblu de nebun pe 30.000 de ghisee in spatele carora se afla niste acrituri, cand am de rezolvat ceva sau de platit taxe. Nici o secunda nu m-am plans de faptul ca n-am castigat suficienti bani sau de faptul ca nu se poate reusi in mod cinstit, dar am vazut cum e prin alte parti ale lumii si... SUNT FASCINAT!
1. sa zicem ca ne intersectam prin calatoria asta prin viata.
RăspundețiȘtergere2. pentru a ma face mai bine inteles, despre cum privesc eu legile: legile nu sunt axiome pe care trebuie sa le luam ca atare, un sistem judiciar independent poate decoperi si corecta imperfectiunile voite sau nu strecurate in ele - interesant de urmarit procesul de contestare a noii legi pentru asigurarile de sanatate din SUA. Continutul legilor a devenit mult prea complex pentru ca sa putem spune ca toti parlamentarii chiar stiu ce voteaza, presupunand ca parcurg integral continutul acestora. Atunci eu vad ca perfect indreptatita corectarea acestora prin ceea ce in literatura de specialitate se numeste speta.
3. falimentul statului, chiar daca nu este reglementat prin vreo lege (aici probabil ar trebuie sa fie una internationala), este perfect posibil, ajustarea politicilor pentru a-si asigura supravietuirea este deplin indreptatita (a se vedea experienta "asa nu" - Argentina, iar mai nou Irlanda, emotiile Dubai-ului si cine stie ce altele urmeaza).
4. protestul este o forma de comunicare, dar trebuie sa aibe continut si alternativa, altfel arata ca o cearta chioara, circ public in care primarul de opozitie de la Cuca Macaii isi trimite consatenii, in excursie la Bucuresti, o sansa in viata sa ajunga aici, asigurandu-le un pranz la pachet contra suportului pentru un nou mandat si moneda de schimb dintre primar si sefii de la judet - situaie deplin aplicabila oricarui partid de opozitie din Romania.
5. despre cele 30.000 de ghisee, cred ca raspunsul este chiar in mesajul tau :). Nu reusesti sa o schimbi pe mama ta. Cele de la ghiseu sunt mamele altora, articulatiile nu le mai sunt asa flexibile pentru a se adapta / acomoda / schimba. Fac lucrul pe care l-au facut o viata, marea majoritate fara vreo mare pasiune sau placere, tinta a injuriilor, abuzului verbal, asaltului zilnic a sute de revoltati impotriva sistemului. Din fericire bine ca nu s-a ajuns la resetarea creierului si instalarea unui sistem de operare de ultima generatie care sa ne faca sa plutim de fericire. Si atunci, tu platitor de taxe pentru el statul trantesti pumnul de tejghea si farfuria de perete. Iti injuri norocul ca te-ai nascut in tara asta. Gata emigrez! Emigrez... nu mai suport! Ajungem sa facem zilnic schimb de frustrari. Oare nu cumva impartim cu toti din vina?
Nu comentez prestatia actului de guvernare, slava Domnului ca inca putem sa votam din 4 in 4 ani chiar daca majoritatea covarsitoare au incetat sa creada in acest exercitiu, si aici discutiile pot fi fara sfarsit, dar nu pot decat sa ma raportez la ce natura (un sistem ce se auto-regleaza), ne arata zilnic: viata este un ciclu, frunzele copacului se nasc primavara si cad toamna, ele sufera o profunda si continua transfromare de cand apar si pana mor. Nu ne convine ritmul schimbarilor societatii noastre, pentru ca nu vrem sa fim din generatia de sacrificiu, dar cel care nu recunoaste ca fata de acum 20 de ani multe s-au schimbat fie a ramas ancorat intr-o lume paralela, fie este intruchiparea vesnicului nemultumit.
si nu este un speach... nu am ganduri marete sa schimb lumea, nu sunt revoltat contra statului, balaurul cu 7 capete, desi motive as gasi, dar pot fi altfel, chiar daca majoritatea m-ar privi ca pe ceva ciudat, poti fi altfel pentru ca fac parte din evolutie, revolutie. povestim mai multe la o bere.
Domnu' Dreamland, desi sustinem argumente diferite, voi da primul rand...
RăspundețiȘtergereMai nea Adi, aia au macar infrastructura, adica daca la un moment dat te apuca cheful de munca, te sui in masina, tren sau metrou si alergi sa produci niste bani. Noi avem dita' deficitu' care in loc sa se duca in autostrazi, se duce in sali de sport, garduri, semafoare cu celule fotovoltaice, ceasuri de 30.000EUR bucata si telegondole, in timp ce un sfert din numarul oamenilor cu drept de munca din tara asta sunt angajati ai statului. Da-i in cacat de democrati, ca si io i-am votat, da' sunt de o incompetenta crasa, la fel ca toti cei dinaintea lor. Speram la cu totul altceva din partea lor...
Nu am zis ca unii sunt mai buni ca ceilalti... curve-s peste tot (uite alinata social-liberala!!!). Oricum se muta de la unii la ceilalti asa ca nu exista convingeri politice la ei.
RăspundețiȘtergereEu doar incerc sa imi fac un rost aci...
Voi vreti sa scapati de Romania pentru voi sau pentru urmasii urmasilor vostri?
Daca e pentru voi... stii cum e: traieste clipa... nu stii ce e maine :)
Daca e pentru ei... iar nu stii ce o sa fie peste 10 ani... fr-un meteorit ceva... sau o colonizare ca nu mai au loc ailalti prin spatiu :)